Dieta în sindromul metabolic
Dieta în sindromul metabolic
Când acești factori de risc se întâlnesc la o persoană, riscul ca persoana respectivă să dezvolte boala coronariană, accident vascular cerebral și diabet zaharat este mult mai mare decât la persoanele la care acești factori de risc nu se întâlnesc concomitent.1
Cum se stabilește diagnosticul de sindrom metabolic?
*CT=colesterol total; LDL-C=colesterol cu densitate scăzută (“colesterol rău”);
HDL-C=colesterol cu densitate mare (“colesterol bun”); TG=trigliceride; HTA=hipertensiune arterială
De ce este important să recunoaștem și să tratăm sindromul metabolic?
Pacienții cu sindrom metabolic netratat asociază un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 21. Bolile cardiovasculare datorate aterosclerozei (depuneri de material lipidic pe pereții arterelor) constituie cea mai fecventă cauză de mortalitate prematură și de invaliditate2.
Cum trebuie să tratăm sindromul metabolic
Putem începe cu1,3:
- acordarea unei atenții sporite la ce și cum mâncăm
- exerciții fizice de intensitate moderată, minim 30 minute/zi
- renunțarea la fumat
- reducerea aportului de alcool, recomandat fiind evitarea completă
Dieta - alimente recomandate1,3
Carne | Pui și curcan (fără piele), carne de vită (o dată/săptămână), friptură la grătar, iepure (o dată/săptămână), fazan, carne de vânat (o dată/săptămână), proteine din soia (substitut de carne), pește slab (șalău, știucă, păstrăv, pește oceanic - proaspăt, conservat, congelat, marinat). | |
Fructe și legume | Orice fruct, salată verde, mazăre, fasole, linte, năut, cartofi (copți), măsline; ghiveci de legume – cu tipurile de ulei permise (1 lingură/zi); fructele și legumele pot fi proaspete, conservate, congelate. | |
Ouă și produse lactate | Ouă - maxim 2/săptămână (fierte), lapte și iaurt degresat, lapte de soia, brânză de vaci slabă, caș cu conținut scăzut în grăsime. | |
Produse de panificație și cereale | Pâine graham, pâine integrală, paste și cereale integrale, făină integrală, fulgi de ovăz. | |
Dulciuri și băuturi | Gem fără zahăr, marmeladă, miere, ceai, cafea, apă minerală. |
Exemple de meniuri sănătoase planificate pentru o săptămână4
Mic dejun | Prânz | Cină | Gustări | |
---|---|---|---|---|
Luni | Fulgi de ovăz Lapte degresat Fructe roșii proaspete sau congelate Migdale |
Piept de pui la grătar Cartof copt în cuptor Morcovi copți în cuptor |
Pâine integrală Ciorbă de legume / supă-cremă de legume |
1. Fructe proaspete 2. Baton din fructe, cereale și nuci |
Marți | Biscuiți integrali tip “crackers” Branză proaspătă de vacă, Somon afumat |
Salată de crudități cu tofu Linte cu legume |
Pâine integrală Salată cu ton, Fructe proaspete |
1. Iaurt degresat și migdale 2. Fructe uscate |
Miercuri | Fulgi de porumb Iaurt degresat Semințe de floarea soarelui decojite, crude |
Somon la grătar Broccoli morcovi la abur Orez sălbatic |
Paste integrale cu roșii și busuioc Fructe proaspete |
1. Biscuiți integrali de tip “crackers” cu fructe proaspete 2. Smochine uscate |
Joi | Pâine integrală prăjită Pastramă de curcan Ardei gras, salată verde |
Friptură de piept de curcan Legume la aburi cu ierburi aromate Cartofi natur |
Salată de andive Urdă cu verdețuri Fructe proaspete |
1. Fructe proaspete 2. Prune uscate |
Vineri | Brioșe preparate în casă din fulgi de ovăz Lapte / iaurt degresat |
Lipie integrală Piept de pui la grătar Salată verde Roșii |
Pește slab la aburi Salată de spanac crud sau sote de spanac Orez brun cu alune |
1. Biscuiți integrali de tip “crackers” cu brânză de vaci 2. Fructe proaspete |
Sâmbătă | Pâine integrală Omletă albă Roșie |
Pulpe de pui la grătar Legume la aburi Cartofi la cuptor |
Creveți la grătar | 1. Fructe proaspete 2. Fructe proaspete |
Duminică | Pâine integrală Salată caprese (mozzarella de vacă, roșii, busuioc, ulei măsline) |
Sarmale cu legume și carne de pui | Salată de anghinare Fructe proaspete |
1. Fructe proaspete 2. Baton din fructe, cereale și nuci |
Atunci când modificarea stilului de viață și dieta nu sunt suficiente pentru a normaliza valorile lipidice, este necesară instituirea unei medicații hipolipemiante doar la recomandarea medicului5.
1. 2019 ESC/EASD Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases; European Heart Journal (2019) 00, 1-69, doi:10.1093/eurheartj/ehz486
2. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension, European Heart Journal (2018) 00, 1–98, doi:10.1093/eurheartj/ehy339
3. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178
4. Diabetul zaharat, nutriţia și bolile metabolice Tratat Vol. 2 / Nicolae Hâncu, Gabriela Roman, Ioan Andrei Vereșiu.- Partea a patra: Dislipidemiile, Partea a cincea: Sindromul metabolic - Editura Echinox, 2010 - 3 vol. 2010 - ISBN 978-606-512-030-3;
5. Abecedar de nutriție, 2012 - N. Hâncu, C. Niță, A. Crăciun