Dieta în sindromul metabolic

Dieta în sindromul metabolic

Când acești factori de risc se întâlnesc la o persoană, riscul ca persoana respectivă să dezvolte boala coronariană, accident vascular cerebral și diabet zaharat este mult mai mare decât la persoanele la care acești factori de risc nu se întâlnesc concomitent.1

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom metabolic?

> 94cm - bărbați

> 80cm - femei

  • > 150 mg/dl (1.7 mmol/L)*

  • < 40 mg/dl (1.03 mmol/L) bărbați
    < 50 mg/dl (1.29 mmol/L) femei

  • sistolică > 130 mmHg și diastolică > 85 mmHg

*CT=colesterol total; LDL-C=colesterol cu densitate scăzută (“colesterol rău”);
HDL-C=colesterol cu densitate mare (“colesterol bun”); TG=trigliceride; HTA=hipertensiune arterială

De ce este important să recunoaștem și să tratăm sindromul metabolic?

Pacienții cu sindrom metabolic netratat asociază un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 21. Bolile cardiovasculare datorate aterosclerozei (depuneri de material lipidic pe pereții arterelor) constituie cea mai fecventă cauză de mortalitate prematură și de invaliditate2.

Cum trebuie să tratăm sindromul metabolic

Putem începe cu1,3:

  • acordarea unei atenții sporite la ce și cum mâncăm
  • exerciții fizice de intensitate moderată, minim 30 minute/zi
  • renunțarea la fumat
  • reducerea aportului de alcool, recomandat fiind evitarea completă

Dieta - alimente recomandate1,3

Carne Pui și curcan (fără piele), carne de vită (o dată/săptămână), friptură la grătar, iepure (o dată/săptămână), fazan, carne de vânat (o dată/săptămână), proteine din soia (substitut de carne), pește slab (șalău, știucă, păstrăv, pește oceanic - proaspăt, conservat, congelat, marinat).
Fructe și legume Orice fruct, salată verde, mazăre, fasole, linte, năut, cartofi (copți), măsline; ghiveci de legume – cu tipurile de ulei permise (1 lingură/zi); fructele și legumele pot fi proaspete, conservate, congelate.
Ouă și produse lactate Ouă - maxim 2/săptămână (fierte), lapte și iaurt degresat, lapte de soia, brânză de vaci slabă, caș cu conținut scăzut în grăsime.
Produse de panificație și cereale Pâine graham, pâine integrală, paste și cereale integrale, făină integrală, fulgi de ovăz.
Dulciuri și băuturi Gem fără zahăr, marmeladă, miere, ceai, cafea, apă minerală.

Exemple de meniuri sănătoase planificate pentru o săptămână4

Mic dejun Prânz Cină Gustări
Luni Fulgi de ovăz
Lapte degresat
Fructe roșii proaspete sau congelate
Migdale
Piept de pui la grătar
Cartof copt în cuptor
Morcovi copți în cuptor
Pâine integrală
Ciorbă de legume / supă-cremă de legume
1. Fructe proaspete
2. Baton din fructe, cereale și nuci
Marți Biscuiți integrali tip “crackers”
Branză proaspătă de vacă, Somon afumat
Salată de crudități cu tofu
Linte cu legume
Pâine integrală
Salată cu ton, Fructe proaspete
1. Iaurt degresat și migdale
2. Fructe uscate
Miercuri Fulgi de porumb
Iaurt degresat
Semințe de floarea soarelui decojite, crude
Somon la grătar Broccoli
morcovi la abur
Orez sălbatic
Paste integrale cu roșii și busuioc
Fructe proaspete
1. Biscuiți integrali de tip “crackers” cu fructe proaspete
2. Smochine uscate
Joi Pâine integrală prăjită
Pastramă de curcan
Ardei gras, salată verde
Friptură de piept de curcan
Legume la aburi cu ierburi aromate
Cartofi natur
Salată de andive
Urdă cu verdețuri
Fructe proaspete
1. Fructe proaspete
2. Prune uscate
Vineri Brioșe preparate în casă din fulgi de ovăz
Lapte / iaurt degresat
Lipie integrală
Piept de pui la grătar
Salată verde
Roșii
Pește slab la aburi
Salată de spanac crud sau sote de spanac
Orez brun cu alune
1. Biscuiți integrali de tip “crackers” cu brânză de vaci
2. Fructe proaspete
Sâmbătă Pâine integrală
Omletă albă
Roșie
Pulpe de pui la grătar
Legume la aburi
Cartofi la cuptor
Creveți la grătar 1. Fructe proaspete
2. Fructe proaspete
Duminică Pâine integrală
Salată caprese (mozzarella de vacă, roșii, busuioc, ulei măsline)
Sarmale cu legume și carne de pui Salată de anghinare
Fructe proaspete
1. Fructe proaspete
2. Baton din fructe, cereale și nuci

Atunci când modificarea stilului de viață și dieta nu sunt suficiente pentru a normaliza valorile lipidice, este necesară instituirea unei medicații hipolipemiante doar la recomandarea medicului5.

1. 2019 ESC/EASD Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases; European Heart Journal (2019) 00, 1-69, doi:10.1093/eurheartj/ehz486

2. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension, European Heart Journal (2018) 00, 1–98, doi:10.1093/eurheartj/ehy339

3. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178

4. Diabetul zaharat, nutriţia și bolile metabolice Tratat Vol. 2 / Nicolae Hâncu, Gabriela Roman, Ioan Andrei Vereșiu.- Partea a patra: Dislipidemiile, Partea a cincea: Sindromul metabolic - Editura Echinox, 2010 - 3 vol. 2010 - ISBN 978-606-512-030-3;

5. Abecedar de nutriție, 2012 - N. Hâncu, C. Niță, A. Crăciun